6 rodzajów ryb, których najlepiej unikać.

6 rodzajów ryb, których najlepiej unikać.

Jedzenie ryb powinno być zdrowe, prawda? To zależy. Zanieczyszczenia morskie stanowią większe zagrożenie dla środowiska i zdrowia ludzi niż się powszechnie sądzi. Niektóre ryby są zanieczyszczone metalami, chemikaliami przemysłowymi, pestycydami i pasożytami, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia i otaczającego środowiska. 

Inne zagrożenia obejmują choroby przenoszone przez żywność i nieuczciwe praktyki marketingowe. Ponadto niezrównoważone praktyki połowowe mają znaczący wpływ na nasz ekosystem morski. Wiele gatunków jest poważnie przełowionych lub stanowi przyłów, czyli przypadkowy połów i śmierć (oraz odpady) ryb i innych zwierząt morskich niebędących celem połowów podczas połowów komercyjnych. Szacuje się, że globalny przyłów stanowi około 40% całkowitego światowego połowu, wynoszącego 63 mld ton. Których ryb należy unikać? 

Chilijski okoń morski.

Jeśli chcesz jeść tę rybę, zwracaj szczególną uwagę na to, skąd pochodzi. Chilijski okoń morski zawiera duże ilości rtęci i powinien być spożywany przez dorosłych tylko dwa razy w miesiącu (zakładając, że nie spożywa się innych zanieczyszczonych ryb). Zagraża mu również przełowienie. Chilijski okoń morski cieszy się dużym popytem, ale jego światowe zasoby maleją.

Płytecznik.

Należy całkowicie unikać tej ryby, ponieważ jej życie wodne zagraża zdrowiu. Ten rodzaj ryb zawiera jedne z najwyższych poziomów rtęci. Zaleca się spożywanie maksymalnie jednej porcji miesięcznie przez osoby dorosłe (przy założeniu, że nie są spożywane inne zanieczyszczone ryby). Obecnie ryba ta jest przełowiona i występują poważne problemy z przyłowem.

Makrela.

Należy całkowicie unikać tej ryby. Makrela zawiera jedne z najwyższych poziomów rtęci. Zaleca się, aby kobiety i dzieci unikały go całkowicie, a mężczyźni powinni spożywać mniej niż jedną porcję miesięcznie (zakładając, że nie spożywają innych zanieczyszczonych ryb). Po co ryzykować? Z kolei makrela atlantycka charakteryzuje się niską zawartością rtęci i uzyskała ocenę „Najlepszy wybór” w zakresie ochrony środowiska.

Miecznik.

Miecznik zawiera jedne z najwyższych poziomów rtęci wśród ryb, a należy pamiętać, że poziom rtęci wzrasta z czasem. Zaleca się spożywanie jednej porcji miesięcznie przez osoby dorosłe (zakładając, że nie spożywa się innych zanieczyszczonych ryb), a dzieci i kobiety w ciąży powinny całkowicie unikać miecznika. Ponadto większość mieczników jest łowiona na długie liny, co jest metodą, w której łapie się również stworzenia zagrożone lub ginące, w tym żółwie, rekiny i ptaki morskie.

Tuńczyk biały.

Tuńczyk biały jest uważany za bardzo pysznego, jednak spożycie zbyt dużej ilości może spowodować uciążliwą formę biegunki. Ryba ta zawiera niestrawną substancję tłuszczową zwaną gempylotoksyną, która nadaje jej wyśmienity, maślany smak i konsystencję, ale może powodować problemy jelitowe, jeśli spożyje się jej zbyt dużo.

Inne gatunki tuńczyka.

Większość rodzajów tuńczyka, w tym tuńczyk żółtopłetwy, albakora, tuńczyk czarny, opastun i tuńczyk jasny, zawiera umiarkowane lub wysokie poziomy rtęci. Tuńczyk błękitnopłetwy również ma wysoki poziom, ale również wypada słabo pod względem przyjazności dla środowiska. Najpowszechniejszą metodą połowu są sznury haczykowe, co powoduje dużą liczbę przyłowów. Ponadto, ze względu na duży popyt na tuńczyka błękitnopłetwego (głównie na sushi), gatunek ten został przełowiony. Ryby te rosną duże i wolniej dojrzewają, dlatego często są odławiane, zanim zdążą się rozmnożyć. 

Podsumowanie.

Kupując rybę na targu lub zamawiając w restauracji, warto czytać etykietę i zadawać pytania, aby móc dokonać bardziej świadomego zakupu. Jaki jest kraj pochodzenia? Czy ryba została złowiona w środowisku naturalnym, czy jest hodowana w niewoli? Jeśli zostały złowione dziko, czy były łowione za pomocą tyczek, czy sznurów haczykowych? A jeśli były hodowane, to czy w otwartej zagrodzie (potencjalne skażenie), czy w zamkniętym zbiorniku? Należy uważać na ryby poza sezonem lub oferowane po cenie, która wydaje się zbyt korzystna, aby była prawdziwa. Oszustwo rybne (zastępowanie tańszej ryby droższą) jest powszechnym problemem na rynkach i w restauracjach na całym świecie.