Jesienne sałatki – jak je przygotować?

Jesienne sałatki – jak je przygotować?

Sałatki to bardzo uniwersalne dania. Sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i w roli przystawki do obiadu. Możesz przygotować je niemal z wszystkiego co lubisz lub masz w lodówce.

To danie, które możesz zrobić jeśli nie wiesz jak wykorzystać składniki, które Ci zostały. Dzięki temu ograniczysz ilość wyrzucanego jedzenia! Co prawda sałatki szczególnie kojarzą się z okresem wiosennym lub letnim, jednak przyrządzisz je również z produktów dostępnych jesienią. To szczególnie ważne, bo wtedy nasza dieta jest z reguły uboższa w witaminy, których jest bardzo dużo w sałatkach warzywnych. Dowiedz się jak je przyrządzać w sezonie jesiennym!

Jak zrobić dobrą sałatkę?

Przepisów na sałatkę znajdziesz naprawdę bardzo wiele – to danie, które można przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Inspirujące przepisy, znajdziesz na przykład na stronie: https://www.kaufland.pl/przepisy/salatki.html. Jeśli chcesz stworzyć swoją unikalną, niezapomnianą sałatkę warto znać ogólny schemat. 

Po pierwsze zastanów się jak skomponować warzywa lub owoce, tak aby pasowały do siebie smakiem. Następnie przemyśl sposób przygotowania. Warzywa możesz ugotować na parze, grillować lub podać na surowo. Zaszaleć możesz także z technikami krojenia: kostka, słupki, plastry – wybór należy do Ciebie. Warto wybierać produkty o intensywnych kolorach, ponieważ są one bardzo atrakcyjne wizualnie. Jeśli chcesz przygotować bardziej sycącą sałatkę możesz zrobić ją na bazie makaronu. Możesz również urozmaicić danie, dodając ulubione składniki, np. ser feta, mozarellę, kurczaka, grzyby czy owoce morza. Możesz przygotować ją na bazie majonezu, ulubionego sosu lub oliwy. Jak widzisz dowolność jest naprawdę duża!

Jaka sałatka na jesień?

Przygotowując sałatkę musimy mieć na uwadze, że zawsze najsmaczniejsze i najtańsze są produkty sezonowe. Jesienią jest nieco ciężej o owoce i warzywa, jednak dalej mamy do dyspozycji niektóre gatunki całoroczne, np. marchew, jabłka, cebulę i ziemniaki, a także te które rosną późno, np. brokuł czy dynia. To także szczyt sezonu na grzyby, w lasach i sklepach znajdziesz np. borowiki czy kurki, które urozmaicą Twoje dania. 

Nie możemy także zapominać, że jesień to czas sezonowych infekcji, więc warto zadbać o wzmocnienie odporności. Postaraj się wybierać produkty bogate w witaminę C, a także naturalne antyoksydanty, które znane są ze swoich przeciwzapalnych właściwości. Na szczęście większość owoców i warzyw posiada takie właściwości, co sprawia że zdrowa sałatka jest idealnym wyborem na jesień!