Kluski śląskie z pieczarkowym sosem
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: na kluski – 500 g ziemniaków, mąka ziemniaczana, mąka pszenna do podsypania, 1 jajko, sól; na sos – 1 średnia cebula, 7-9 dużych pieczarek, 2 średnie ząbki czosnku, szczypta płatków chili, 1/2 szklanki posiekanego w drobną kostkę surowego boczku wędzonego, kilka gałązek tymianku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 125 ml śmietanki 30-procentowej, 1 łyżka sera pleśniowego typu gorgonzola, masło do smażenia, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, mielony pieprz czarny.
Jak przygotować kluski śląskie z pieczarkowym sosem?
Przygotowanie – przygotujmy kluski: ziemniaki ugotujmy w mundurkach, obierzmy, przeciśnijmy przez praskę, włóżmy do miseczki. Wierzch wyrównajmy i ugniećmy łyżką, wystudźmy. Wyjmijmy z miseczki 1/3 ziemniaków. W miejsce po ziemniakach wsypmy tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodajmy jajko i odłożone ziemniaki. Wyrabiajmy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i nie będzie się lepić do rąk. Gotowe ciasto podzielmy na małe kulki. Każdą lekko spłaszczmy i zróbmy w niej dziurkę palcem. Kluski gotujmy partiami w posolonym wrzątku. Przygotujmy sos: cebulę obierzmy, pokrójmy w piórka. Czosnek obierzmy, posiekajmy. Pieczarki oczyśćmy, potnijmy w plasterki. Gałązki tymianku porwijmy. Masło rozgrzejmy. Podsmażmy cebulę z boczkiem i tymiankiem. Dołóżmy czosnek i pieczarki. Smażmy do momentu, aż się zrumienią. Dodajmy chili, śmietanę i ser. Gotujmy dalej, mieszając, aż sos stanie się aksamitny. Podawajmy z kluskami śląskimi. Posypmy natką pietruszki i szczypiorkiem.
Dodatkowa uwaga – oto sposób na jasne pieczarki: należy wiedzieć, że pieczarki po pokrojeniu szybko ciemnieją. Aby grzyby zachowały jasną barwę, sięgnijmy po sok z cytryny. Dopiero co kupione pieczarki rozpakujmy z opakowania lub wyjmijmy z torebki i skropmy sokiem z 1/2 cytryny. Dokładnie obtoczmy pieczarki, a następnie włóżmy je do czystego pojemnika, nie zamykajmy go i włóżmy do lodówki.
Więcej przepisów znajdziesz na: https://www.szybkieprzepisy.pl/.