Przepis na śledzia po kaszubsku

Przepis na śledzia po kaszubsku

Śledź po kaszubsku to pyszna, smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Śledź po kaszubsku został uznany przez portal edabki.pl jedną z 5 potraw, które należy spróbować podczas podróży po Kaszubach. Z podanej porcji wychodzi nam 6 porcji, a czas przygotowania to jedynie 20 minut.

Składniki potrzebne nam do przygotowania śledzia po kaszubsku

  • pięć filetów śledziowych ze słonej zalewy (słona zalewa jest tutaj bardzo istotnym elementem!);
  • trzy czerwone cebule (około 300g);
  • suszone śliwki (wystarczy garść, czyli około 50-70g);
  • cztery łyżki stołowe koncentratu pomidorowego;
  • pięć łyżek oleju roślinnego;
  • łyżka oleju winnego;
  • przyprawy i zioła (łyżka cukru, 2 liście laurowe, pół łyżeczki gorczycy, cztery ziarna ziela angielskiego, szczypta pieprzu i soli wedle uznania);

Jak przygotować śledzie po kaszubsku?

Na początku filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin. Po tym czasie wyciągamy je, osuszamy i kroimy na średnie kawałki wielkości około 2-3 cm.

Cebulę obieramy i  kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy aż do złocistego koloru cebulki. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej w małe kawałeczki śliwki oraz wszystkie przyprawy wedle uznania. Majeranek nie jest konieczny, ale zalecamy jego użycie dla pdobicia smaku. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut na małym ogniu.

Na koniec dodajemy łyżkę octu oraz koncentrat pomidorowy. Jeśli chcesz, aby potrawa miała delikatniejszy smak, to możesz dodać odrobinę więcej koncentratu, bądz całkowicie zastąpić go przecierem. Możesz też dodać więcej oleju. Zostawiamy tę kwestie do dyspozycji Twoim kubkom smakowym.

Jeszcze ciepłą cebulę z dodatkami możemy przełożyć do słoika. Na przemian przekładając warstwę śledzi warstwą warzyw (na przemian). Po przestudzeniu zakręć mocno słoik i odstaw do lodówki. Śledzie po kaszubsku będę gotowe do zjedzenia na drugi dzień. Smacznego!