Kuchnia prosta jest zdrowa i smaczna

Kuchnia prosta jest zdrowa i smaczna

Kuchnia, to nie tylko pomieszczenie, w którym przygotowywane są posiłki. Słowem „kuchnia” określa się także wszelkie dania, posiłki, które są każdego dnia przygotowywane. Najczęściej słyszymy między innymi o kuchni chińskiej, kuchni meksykańskiej, kuchni żydowskiej, kuchni śródziemnomorskiej, jak i o kuchni polskiej, która jest nam najbliższa.

Jaka jest polska kuchnia? Kuchnia polska kształtowała się na przestrzeni wieków i przemian historycznych. Ulegała wpływom innych narodów zamieszkujących ziemie polskie. Silne są wpływy mniejszości narodowych w tych regionach Polski, w których mieszkali ludzie innej narodowości niż polska. Wpływy przenikały się nawzajem także w przypadku życia blisko granicy na przykład przy granicy wschodniej. I tu ze względu na różnorodność narodową na kuchnię polską wpływ miała kuchnia tatarska, kuchnia turecka, kuchnia mongolska, kuchnia rosyjska, kuchnia żydowska a nawet kuchnia niemiecka, czy kuchnia włoska i kuchnia francuska. Potrawy z kuchni polskiej są smaczne, sycące, kolorowe i zdrowe.

Do najbardziej popularnych polskich potraw zaliczają się pierogi, bigos, gołąbki, galareta mięsna, flaki, kotlety, krupnik, zupa kapuściana, zupa pomidorowa, zupa grzybowa, zupa grochowa, żurek, rosół, barszcz czerwony, chłodnik. A także ziemniaki i potrawy z ziemniaków, jak pyzy, kopytka, placki ziemniaczane. Co znaczy kuchnia prosta? Każdy kraj ma swoją kuchnię. Nawet każdy region jest zróżnicowany pod względem kulinarnym. Tak jest w wielu krajach na świecie, jak również w Polsce. W naszym kraju oprócz ogólnego określenia „kuchnia polska” warto wspomnieć, że dzieli się ona jeszcze pod względem regionalnym na kuchnię wielkopolską, kuchnię pomorską, kuchnię śląską, kuchnię małopolską, kuchnię podlaską, jak i kuchnię ogólnie mówiąc góralską.

Dziś miłośnicy dawnej kuchni polskiej mogą czerpać przepisy z książek kucharskich powstałych w dziewiętnastym wieku, jak na przykład z książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej zawierające osiemnastowieczne przepisy na najbardziej polskie potrawy, które jadała polska szlachta zaściankowa, czyli drobna szlachta, okoliczna. Dlaczego proste jest zdrowe i smaczne? Kuchnia polska jest zdrowa i smaczna, bo Polacy mają w zwyczaju przygotowywać dania w większości samodzielnie od podstaw a co najwyżej z półproduktów i stosunkowo rzadko korzystają z kuchni tak zwanej na wynos.

Kuchnia polska jest także nie pozbawiona smaku, gdyż w kuchni polskiej stosowane jest dużo ziół i przypraw, co sprawia, że jest ona kolorowa, smaczna i również zdrowa, bo zioła i przyprawy, to zdrowe dodatki. W kuchni polskiej wykorzystywane są liczne przyprawy, jak liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, papryka, pieprz prawdziwy, cząber, estragon, goździki, rozmaryn, kurkuma, cynamon, wanilia. Kuchnia polska, to również kompozycje ziół wykorzystywanych do przyrządzania potraw, jak szczypiorek, natka pietruszki, koper, bazylia, lubczyk. Dziś w kuchni używamy nie tylko rodzimych przypraw, lecz również tych pochodzących z najdalszych nawet zakątków świata i nawet tych najdroższych przypraw, jak na przykład szafranu, który jest najdroższą przyprawą na świecie uprawianą głównie w Turcji.

Gdybyśmy chcieli kupić jeden kilogram szafranu, to trzeba by zapłacić około 20 tysięcy zł. Jest on tak drogi, gdyż pochodzi tylko z jednego z gatunków krokusa i zbiory trwają tylko dwa tygodnie. Dobrze znana w polskiej kuchni wanilia, to także dość droga przyprawa, bo za jeden kilogram wanilii trzeba zapłacić 1200 zł. Lecz kto nie słyszał o aromatycznej lasce wanilio, która pochodzi z drzewa waniliowego z Meksyku. Cynamon jest kolejną drogą przyprawą pochodzącą z Sri Lanki. Jeden kilogram tej przyprawy kosztuje około 700 zł. Następną dość drogą przyprawą są goździki będące wysuszonymi i niedojrzałymi pąkami kwiatowymi. Jeden kilogram goździków, to koszt około 400 zł.

A kolejną z drogich przypraw na świecie jest kardamon będący jednocześnie jedną z najstarszych przypraw świata. Uprawiany jest głównie w Indiach. Jeden kilogram kardamonu kosztuje około 300 zł.

1 thought on “Kuchnia prosta jest zdrowa i smaczna

  1. Pełna zgoda. Im prostsze i mniej przetworzone składniki, tym zdrowsze będzie danie.

Comments are closed.