Jak kontrolować spożywanie kalorii jedząc na mieście?
Liczenie kalorii podczas jedzenia poza domem może być nieco bardziej skomplikowane, chyba że zastosujesz kilka wskazówek, które omówimy poniżej. W ten sposób dowiesz się, czy nie przesadzasz z jedzeniem, czy też przeciwnie – nie dostarczasz organizmowi wystarczającej liczby kalorii. W ten sposób można zoptymalizować swoją dietę i odpowiednio postępować w przypadku pozostałych posiłków w ciągu dnia.
1. Uważaj na sosy.
Sosy są najbardziej kaloryczną częścią dań serwowanych w restauracjach. Składają się one głównie z olejów i tłuszczów. Każdy gram tych składników dostarcza około 9 kcal, więc łatwo zauważyć, że 100 gramów sosu może zawierać ponad 600 kcal. Może to być odpowiednik pełnego śniadania, więc należy zachować ostrożność.
Generalnie zaleca się unikanie stosowania sosów w czasie posiłków, z wyjątkiem szczególnych przypadków. Jeśli w menu znajdują się sosy, powinny być one zawsze domowej roboty. Sosy przemysłowe mogą zawierać kwasy tłuszczowe trans, cukry proste lub sztuczne dodatki. Wykazano, że elementy te mają negatywny wpływ na zdrowie.
2 . Smażone i panierowane potrawy zwiększają ilość kalorii.
Smażenie i panierowanie może łatwo zwiększyć wartość energetyczną potrawy o 300 do 400 kcal. Z tego powodu zawsze należy preferować ziemniaki pieczone zamiast smażonych. Regularne spożywanie tych ostatnich może mieć negatywny wpływ na dietę.
Ponadto smażenie często odbywa się w wysokich temperaturach. W takich warunkach mogą powstawać pewne związki toksyczne dla człowieka, takie jak akrylamid. Regularne spożywanie tego pierwiastka może być związane ze wzrostem zachorowalności na niektóre rodzaje nowotworów, np. raka nerki.
3 Zawsze priorytetowo traktuj pokarmy białkowe.
Białka, podobnie jak węglowodany, dostarczają około 4 kcal na gram składnika odżywczego. Ogólną zasadą jest, że na talerzu zawsze powinny znajdować się przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego o wysokiej zawartości białka. Zapewnia to pokrycie dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, zwiększając jednocześnie uczucie sytości. Ułatwi to zaplanowanie niskokalorycznej diety, która z czasem będzie dobrze przestrzegana.
Wybierając pokarmy węglowodanowe, należy zawsze wybierać te, które zawierają cukry złożone. Wartość energetyczna jest taka sama, ale wpływ na organizm jest zupełnie inny niż w przypadku produktów zawierających węglowodany proste.